Toolkit
Community of Care Midden-Gelderland

Over de toolkit

Over de toolkit

In deze samenwerking verkennen we hoe het professionele netwerk in de regio Midden-Gelderland effectief samen kan werken aan de ontwikkeling van nieuwe gezondheidsinitiatieven op het gebied van preventie. Om deze werkwijze te ondersteunen is deze ‘toolkit’ ontwikkeld, die de samenwerking tussen verschillende partijen mogelijk maakt en stroomlijnt, maar bijvoorbeeld ook inzicht geeft in de economische modellen en ethische vraagstukken onderliggend aan nieuwe preventieprojecten. De toolkit begeleidt projectteams in het opzetten van een nieuw preventieproject in acht behapbare stappen.

tips voor gebruik van de toolkit

We raden aan om in ieder project een procesleider aan te stellen, die de volgende taken op zich neemt:

Per stap is een schatting gemaakt van de uren die nodig zijn om de stap te doorlopen. Zo kan bij de start van het project (stap 1 van de toolkit) een realistische projectplanning worden gemaakt.

de reframing methode

Deze nieuwe werkwijze en toolkit is ontwikkeld in samenwerking met Reframing Studio; een ontwerpbureau in Amsterdam en Rotterdam dat gespecialiseerd is in ontwerpen voor complexe maatschappelijke vraagstukken en innovatie. Ze werken met de Reframing Methode. Deze ontwerpmethode is ontwikkeld aan de Technische Universiteit in Delft, door Prof. Matthijs van Dijk (tevens mede oprichter van Reframing Studio) en Prof. Paul Hekkert.

Aan de hand van deze methode wordt de complexiteit van maatschappelijke vraagstukken stap voor stap ontrafeld, om tot interventies (producten, diensten, beleid, services) te komen die er voor mensen (eindgebruikers) echt toe doen. Twee uitgangspunten liggen hieraan ten grondslag:

  1. De focus ligt op ontwerpen voor mogelijkheden in de toekomst in plaats van de problemen van vandaag, om te vermijden dat de goede ideeën van vandaag 'morgen' niet meer relevant zijn.
  2. Het gewenste effect op mensen en hun gedrag staat centraal in het ontwerpproces. Elk ontwerp (product, service, beleid, dienst) wordt gezien als een middel om het gedrag van mensen te sturen en vorm te geven.

De Reframing Methode biedt tevens grip om tijdens het ontwerpproces op gepaste momenten stakeholders, beleidsmakers, eindgebruikers of experts in het project te betrekken.

het reframing model

― het reframing model

Download de hele toolkit

De materialen van alle stappen in één zip-file. Handig!

Download toolkit .zip